Gør som de professionelle
Salt og peber er centrale i de fleste retter. For professionelle kokke gælder det samme for sukker. Hvor salt og peber skaber kant og kontrast, så afrunder, forstærker og fyldiggør sukker smagen. Sukker i det salte køkken handler med andre ord ikke om at tilføre maden sødme som sådan, men om at styrke de eksisterende smagsnuancer og om at skabe en god balanceret smagsoplevelse mellem grundsmagene surt, sødt, salt, bittert og umami.
Gravning af fisk, skaldyr og kød
Gravning er en teknik fra oldtiden, hvor man med en blanding af sukker og salt forlænger køds holdbarhed. Sukker og salt trækker væske ud af kødet, “kold-tilbereder” det og styrker smagen. Gravning er med andre ord en klassisk, naturlig og nem måde at opnå mere smag på – og smagsoplevelsen kan varieres med forskellige typer af sukker.
Jo mørkere sukker, jo mere dybde i smagen. Hvis du fx vil grave fede fiskearter med dyb smag som laks, ørred og makrel, så kan du med fordel bruge de mørke sukkertyper til at fremhæve farven og smagen. Hvis du derimod vil grave smagsmæssigt mildere fødevarer som fx jomfruhummer eller kammuslinger, så får du en mere balanceret smag med en lysere sukkertype som fx lys rørsukker.
Den samme tilgang kan bruges til fx vildt, and, okse og kalvekød. Når du graver det rå kød i sukker og salt, kan du servere kødet uden yderligere tilberedning og få en mere dyb smag (som fx carpaccio). Her er det specielt de medium til mørke sukkerarter, der egner sig bedst. Det kan også anbefales at bruge lidt sukker til gravning inden koldrøgning af kød. I begge tilfælde kan sukker og salt blandet med forskellige krydderier fremhæve smagen yderligere.
Giv dine grøntsager mere smag
Det perfekte trick til en mere intensiv smagsoplevelse, når det gælder dine grøntsager, består af en blanding af lidt sukker, smør og salt. Det er endda nemt: Rens dine grøntsager og kom lidt vand i bunden af en gryde. Tilsæt lidt salt, en klat smør og et drys sukker. Kom grøntsagerne i gryden og læg låget på. Bring i kog og lad det koge kort og hårdt til grøntsagerne er møre med bid. Tag gryden af varmen og ryst den med låget på, så smørvandet fordeler sig på grøntsagerne. Lad det derefter dampe i tre minutter under låg. Denne fremgangsmåde giver perfekt tilberedte grøntsager med farve, sprødhed, sødme og salt.
Denne teknik kan bruges med et hav af forskellige grøntsager og virker perfekt med grønne grøntsager. Tiden varierer lidt alt efter grøntsagen og dens størrelse, men du vil hurtigt lære, hvordan du gør. Her fungerer det bedst med lysere sukkertyper som fx lys rørsukker, da det fremhæver smagen i grøntsagerne uden at dominere.
Glasér dine grøntsager
Du kan også styrke smagen på dine grøntsager med glasering af fx gulerødder, rødbeder og andre grøntsager, der kan presses juice på. Glasering er nemlig en teknik, hvor du skal bruge grøntsagens egen juice sammen med eddike eller balsamico og lidt sukker – sukkertypen vælger du ud fra grøntsagens smagsstyrke. Jo stærkere grundsmag, jo mørkere sukkertype.
Prøv fx at juice gulerødder og kog saften op sammen med lys muscovadorørsukker og lidt hvid balsamico eller æbleeddike. Lad det reducere til det tykner lidt og tilsæt så gulerødder, en smule smør og et drys salt. Glasér så gulerødderne i lagen til de bliver flot blanke. Rødbeder, der har en stærkere grundsmag, kan glaseres med brun farin og lidt balsamico. Slip fantasien og legelysten løs og eksperimenter med forskellige grøntsager, sukkertyper og eddiker.
Sprød skorpe på grøntsagerne
Du kan opnå en fantastisk duft og smag med karamellisering af grøntsager som fx løg, selleri, pastinakker og persillerødder. Blend lys eller mørk rørsukker med fx korianderfrø, fennikelfrø, peberkorn og lidt salt og drys grøntsagerne med kryddersukkeret. Sæt derefter grøntsagerne i ovnen på grillfunktionen til de er gyldne og sprøde. Du kan variere krydderierne, som du ønsker. Kun din eventyrlyst og dit krydderiskab sætter grænserne.
En naturlig og praktisk plads på din krydderihylde
Gør det nemt at eksperimentere med sukker i din madlavning. Opbevar sukkeret til det salte køkken på krydderihylden eller ved dit komfur i små patentglas. På den måde har du nemt overblik over sukkertyperne – og det lufttætte låg sikrer, at sukkeret ikke klumper.
Tommelfingerregler ved brug af sukker i det salte køkken
Du kan opnå forskellige smagsoplevelser afhængig af, hvilke sukkerarter, du bruger i dine retter.
Jo mørkere sukker, jo dybere smag
Jo mørkere sukkertype, du vælger, jo mere karamellisering og dyb smag får du. Lyse sukkertyper giver sødme, hvor mørkere sukkertyper giver en dyb karamelsmag. Fx vil en mørk sukkertypes dybe karamellisering fremhæve krydderierne i en barbecuesauce, hvor en lys sukkertype mere vil give en dessert-agtig sødme.
Jo stærkere grundsmag, jo mørkere sukkertype
Jo stærkere eller dybere en grundsmag dine grøntsager eller dit kød har, jo mørkere en sukkertype vil du skulle bruge. Fx vil laksens stærke og dybe smag bedst blive fremhævet med mørkere sukkertyper som fx brun farin eller mørk muscovadorørsukker. Modsat vil du opnå den bedste balance og smag på fødevarer med mild grundsmag som fx broccoli med en lysere sukkertype som fx lys rørsukker.
Jo finere tekstur, jo mere ens smagfordeling
Sukkerets tekstur kan have en stor betydning for det endelige resultat. Mørkere sukkertyper som muscovadorørsukker og brun farin har tendens til at klumpe. Disse sukkertyper er i modsætning til hvide og lyse sukkertyper sværere at fordele ens og jævnt på og i retten. Det kan have betydning for smagsoplevelsen. Ønsker man en ensartet fordeling af fx brun farin i forbindelse med gravad laks, så kan man med fordel blande salt, krydderier og sukker sammen, inden man spreder krydderiblandingen på laksen.
Seks spændende opskrifter med masser af smag
Spicy grillet oksekødssalat
Med rød nam jim chilisauce, thai urtesalat og ristede ris
Sprød kyllingeburger
Glaseret i Singapore pebersauce, coleslaw og brioche bolle
Mere smag siden 1872
Sukker fra Dansukker har været en fast del af det danske køkken siden 1800-tallet, hvor C.F. Tietgen grundlagde De Danske Sukkerfabrikker. Derfra er det gået slag i slag til det, som vi i dag alle kender som Dansukker.
I Danmark dyrkes størstedelen af sukkerroerne på det sydvestlige Sjælland og Lolland-Falster. Det er også her, vi har vores to fabrikker. Sukkerroerne høstes om efteråret og vinteren, og det er kun i disse måneder, at sukkerproduktionen er i gang.