Fra roe til krystal
I Danmark dyrkes størstedelen af sukkerroerne i Lolland Falster og det Sydvestlige Sjælland. Sukkerroerne høstes om efteråret og vinteren, og det er kun i disse måneder, at sukkerproduktionen er i gang. Når roerne er transporteret til sukkerfabrikken, vaskes de og skæres derefter i pommes frites-lignende stænger, de såkaldte roesnitter.
Sukkerindholdet i roerne udvindes ved, at man lægger roesnitterne i 70 grader varmt vand. Derved får man en råsaft, som renses og koncentreres til en såkaldt tyksaft, der indeholder cirka 70 procent sukker. Når man koger tykaften, dannes der hvide sukkerkrystaller, og når man derefter centrifugerer saften, er der til sidst kun krystaller tilbage – et rent og naturligt hvidt sukker. Processen med udvinding af sukker fra sukkerroer tager cirka 12 timer, og hver sukkerroe giver omtrent 30 sukkerknalder.
Lær, hvad de forskellige sukkerudtryk betyder, i vores Sødningsleksikon
Få mere at vide om de forskellige trin i sukkerproduktionen i filmen nedenfor.