Mere end bare sødme
Sød som sukker, plejer man jo at sige, og der er ingen tvivl om, at sukker giver sødme. Men ud over den rene, klare sødme har sukker helt naturligt også en række andre egenskaber, som du har glæde af i køkkenet.
Syltetøj og gelé
Sukker fremhæver smagen i frugt og bær og giver dit hjemmelavede syltetøj og gelé en behagelig sødme. Sukkerets evne til sammen med pektin og frugtsyre at danne gelé er det, der giver syltetøj og gelé den rette konsistens.
Eftersom sukker binder vand, fungerer det som et naturligt konserveringsmiddel. Mikroorganismer, der får fødevarer til at blive dårlige, kan kun leve i "frit vand". Sukkeret hjælper også med at bevare den naturlige farve fra frugt og bær.
Sukkeret giver
• Sødme
• Smag og aroma
• Konsistens
• Holdbarhed
• Farve
Saft
At koge sin egen saft er en god måde at forlænge sommeren på. Her har sukkeret flere vigtige funktioner. Sukkeret fremhæver smagen i frugt og bær og balancerer syren med sødme.
Sukkeret er desuden en naturlig metode til at forlænge saftens holdbarhed. Ved at sukkeret binder vandindholdet i råvaren, forhindres vækst af mikroorganismer. Sukkeret gør også, at din hjemmelavede saft bevarer sin fine farve længere.
Sukkeret giver
• Sødme
• Smag og aroma
• Holdbarhed
• Farve
Brød og bagværk
For dig, der kan lide at bage, er sukker en nøgleingrediens at have på lager. Sukkeret giver smag, men har også en afgørende betydning for konsistens, volumen og holdbarhed.
Når du bager madbrød, virker sukkeret som næring for gæren. Under hævningen dannes kuldioxid, der får dejen til at hæve, hvilket giver et blødere og mere luftigt brød. Afhængigt af mængden af sukker eller sirup behøver der ikke være noget sukker tilbage i det færdige brød.
I kaffebrød og bløde kager binder sukkeret dejen sammen, hvilket giver volumen til det færdige bagværk. Eftersom sukkeret binder vand, forbedres holdbarheden også. Småkager og skorper/tvebakker får deres sprødhed og farve takket være den måde, sukkeret reagerer på under opvarmning.
Sukkeret giver
• Sødme
• Smag og aroma
• Volumen
• Hævning
• Holdbarhed
• Farve
Is
Højere sukkerkoncentrationer giver et lavere frysepunkt. Det kan du udnytte i is og andre frosne desserter, hvor sukkeret modvirker store iskrystaller og giver isen en blød og cremet konsistens. Ud over dette giver sukkeret naturligvis sødme, samtidig med at det fremhæver smagen af de andre ingredienser i isen, såsom vaniljestang, frugt eller bær.
Sukkeret giver
• Sødme
• Smag og aroma
• Sænkning af frysepunktet