Klejner
De første opskrifter på klejner stammer fra 1700-tallet, men kagen blev allerede nydt i Danmark helt tilbage i det 14. århundrede. Det skyldes, at klejner jo ikke skal bages, men koges – og madlavningen dengang foregik for de flestes vedkommende udelukkende over et åbent ildsted. Klejnen er formentlig den af de danske julesmåkager, der har bevaret mest af sin oprindelige smag og sit originale udseende.
Ingredienser
180 g Dansukker Sukker
3 æg
125 g smør
3 spsk. piskefløde
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. revet citronskal
500 g mel
1/2 tsk. hjortetaksalt
500 g palmin til kogning
Instruktioner
Pisk æg med sukker til det bliver luftigt. Smelt smørret og tilsæt det sammen med fløde, kardemomme, hjortetaksalt og revet citronskal i æggemassen. Rør melet i og lad dejen hvile tildækket i køleskabet i mindst 1 time.
Ælt dejen forsigtigt på et meldrysset bord og del den i 2 lige store portioner. Med kagerulle udrulles et rektangel af den ene portion dej i ca. 20 x 34 cm. Skær 3 cm brede strimler på den lange led. Skær strimlerne over på skrå (ca. 8-9 cm lange). Skær et lille rids i midten af hver klejne, træk den ene spids gennem ridset, og sno dejen, så siderne drejer om sig selv. Det samme udføres med den anden portion dej.
Varm palminen op i en lille, dyb gryde ved jævn varme – fyld kun gryden halvt op. Brug en tandstik for at tjekke om palminen er varm nok. Når det syder omkring spidsen, er den klar. Læg forsigtigt 2-3 klejner i det varme fedtstof og kog dem til de er gyldne – vend dem et par gange. Klejnerne skal hurtigt stige op til overfladen – ellers er fedtstoffet ikke varmt nok. Tag klejnerne op og læg dem på fedtsugende papir. Serveres kolde eller lune. Opbevar klejnerne i en lufttæt beholder.
Har du spørgsmål om vores produkter, opskrifter eller andet, svarer vi gerne.
Julebag med kærlighed
Find opskrifter, tips, tricks og inspiration til unikke julehjerter til alle dem, du holder af.
Juledrikke
Juletiden byder på mange lejligheder til at mødes og mingle med noget godt i glasset. Her er forslag til både store og små julegæster.
Julegodter
Julegodter er et must for alle, der elsker søde sager. Tryl hjemmelavede karameller, praliner og trøfler frem i slikskålen. Uanset om du er til klassisk julekonfekt eller til de mere avancerede alternativer, så har vi opskriften.
Julens bedste gave
De absolut bedste julegaver, man kan give og få, er dem, som er hjemmelavet og fyldt med glæde. Og hvad er mere fyldt med kærlighed end dejlige søde sager, julede kager og skønne marmelader?
Lækre julekager
Julen er glædens højtid. Måske fordi det er tilladt at småspise lidt hele tiden?!... Bag smukke kager. Fyld brødkurven med boller og kager, så du altid har noget at forkæle familien med.
Juledesserter
Midt om vinteren dufter det af klementiner og safran, dufte der afslører, at der findes steder i verden, hvor det ikke er lige så mørkt og koldt som i Norden. Her kommer lidt flere gode smagskombinationer, som du kan overraske med i julemaden.