Ingredienser
PEBERKAGEDEJ:
175 g brun farin (Øko Dansukker)
135 g smør (saltet)
225 g lys sirup (Øko Dansukker)
2 tsk natron
550 g hvedmel (evt. kagemel)
2 spsk kanel
2 tsk kardemomme
2 tsk nelliker
1 tsk stødt peber
1 tsk stødt ingefær
1 tsk allehånde
1 tsk vanilje
1 æg
GLASUR:
2 æggehvider
300 g flormelis (ca) (Øko Dansukker)
SAMLINGSKARAMEL:
150 g sukker (Øko Dansukker)
ANDET:
Husblas (til vinduer i peberkagehus)
Flormelis (Øko Dansukker)
Instruktioner
PEBERKAGEDEJ:
1. I en gryde smeltes brun farin, lys sirup og smør
2. Når ingredienserne er smeltet tages det af varmen og køler et par minutter
3. Imens kommes mel og alle krydderierne i en skål og blandes
4. Kom natron i gryden med sirup og rør rundt (PAS på, det bobler og hæver meget, så rør lidt i ad gangen)
5. Hæld så sirupmassen ned i de tørreingredienser under omrøring (Gerne i en røremaskine med en dej-spadel)
6. Rør ingredienserne sammen indtil de begynder at samle sig
7. Tilsæt ægget og rør til dejen er blød og ens
8. Kom dejen i en pose eller lufttæt beholder og lad dejen hvile i 24-48 timer
UDRULNING OG BAGNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1. Tag dagen fra køl ca. 1 time før den skal rulles, så den bliver lettere at arbejde med
2. Rul herefter dejen ud til ca. 0,2 cm højde
3. Skær dejen ud i alle dele, sider, tag, vinduer, dør, skodder mm ud (Se tip ovenfor)
4. Bag husdelene ved 190 grader almindelig luft i 6-8 minutter til let gyldne
5. Afkøl helt inden anvendelse
PYNTNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1. Pisk en glasur af æggehvider og flormelis og pisk den indtil den bliver hvid og tyk
2. Kom glasuren i en sprøjtepose med en lille rund tyl
3. Start med at sprøjte glasur på bagsiden af vinduekanterne og placer husblas som vindueglas og lad det størkne
4. Pynt herefter alle husdelene med ønsket glasurmønster og lad det størkne helt
SAMLING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1. Smelt sukkeret på en pande (så stor at hussiderne kan dyppes i karamellen)
2. Sørg for at holde karamellen varm imens den skal anvendes
3. Tag nu først to hussider og dyp siderne i karamel, så de to sider der skal sidde fast er fyldt med karamel
4. Gentag med de resterende sider, så der til sidst står et hus med 6 kanter – tilpas det så det bliver nogenlunde jævnt
5. Lav taget ved igen af tage to af tagdelene og sæt dem sammen med karamellen – sørg for at de har en skrå vinkel, så resten af tagdelene også kan sættes på – prøv dig lidt frem
6. Gentag med de resterende tagdele
7. Placer herefter døren og vindueskodder med karamel
8. Afkøl karamellen og lad huset størkne lidt
PYNTNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1. Sæt huset på det endelige fad, som det skal stå på
2. Sprøjt alle samlingerne til med glasur, så det ligner sne
3. Drys med flormelis på taget, så det ligner små snefnug
4. Server til spisning eller lad det stå og pynte resten af julen (det dufter skønt)
Velbekomme og god arbejdslyst!
TIP: Hvis du ønsker at lave et peberkagehus som dette, skal du have:
– 6 x ens sider i ca. 10-17 cm (med hhv. hul til vinduer og dør),
– 6xtag i trekanter på 10 cm i bunden og 14 i højden for midten,
– Vindueskodder, dør og ekstra figurer til pynt.
Hvis du ønsker et lidt nemmere et, kan du nemt lave et firkantet hus med fladt tosidet tag.
- Lavet af Nanna Broe - Kageliv
Har du spørgsmål om vores produkter, opskrifter eller andet, svarer vi gerne.
Julebag med kærlighed
Find opskrifter, tips, tricks og inspiration til unikke julehjerter til alle dem, du holder af.
Juledrikke
Juletiden byder på mange lejligheder til at mødes og mingle med noget godt i glasset. Her er forslag til både store og små julegæster.
Julegodter
Julegodter er et must for alle, der elsker søde sager. Tryl hjemmelavede karameller, praliner og trøfler frem i slikskålen. Uanset om du er til klassisk julekonfekt eller til de mere avancerede alternativer, så har vi opskriften.
Julens bedste gave
De absolut bedste julegaver, man kan give og få, er dem, som er hjemmelavet og fyldt med glæde. Og hvad er mere fyldt med kærlighed end dejlige søde sager, julede kager og skønne marmelader?
Lækre julekager
Julen er glædens højtid. Måske fordi det er tilladt at småspise lidt hele tiden?!... Bag smukke kager. Fyld brødkurven med boller og kager, så du altid har noget at forkæle familien med.
Juledesserter
Midt om vinteren dufter det af klementiner og safran, dufte der afslører, at der findes steder i verden, hvor det ikke er lige så mørkt og koldt som i Norden. Her kommer lidt flere gode smagskombinationer, som du kan overraske med i julemaden.