Med Dansukker Syltesukker er det let at lave vellykket hjemmelavet syltetøj. Vælg bær efter sæson, smag og behag. Her har du tre forskellige varianter af grundopskrifter, som du kan vælge imellem, alt efter hvor stor en mængde du vil lave, eller hvor sødt syltetøjet skal være.
2 l bær (ca. 1 kg)
1 kg Dansukker Syltesukker
Mindre mængde syltetøj
500 g bær
3 dl Dansukker Syltesukker (300 g)
Mindre sødt syltetøj
4 l bær (ca. 2 kg)
1 kg Dansukker Syltesukker
OBS! Her kan det være nødvendigt at forlænge kogetiden.
Skyl og rens bærrene. Bland bær (store bær deles) og syltesukker i en gryde, og lad det koge i 3-10 minutter alt afhængig af bærtype. Syltetøjet må ikke blive for fast, men heller ikke for flydende. Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt, og opbevar dem køligt.
Blommer (Prunus domestica). Der findes ca. 2000 forskellige blommearter i verden. De er gule, røde og violette. Blommer modnes fra august-oktober og har en meget kort holdbarhed. De fleste blommer spises friske eller i desserter, men de er også velegnede til saft og syltetøj/marmelade. Før i tiden brugte man blommer som lægeplante mod forstoppelse.
Blåbær (Vaccinium myrtillus). Blåbær er rige på A- og C-vitamin. Anvendes til syltetøj, suppe og andre desserter.
Brombær (Rubus fructicosus). Der findes mere end 100 forskellige brombærsorter. Det er ikke alle varianter, der er lige gode, så smag på bærrene, inden du begynder at plukke dem. Anvendes mest til saft, syltetøj og desserter.
Enebær (Junipers communis). Størrelsen varierer fra lavtvoksende buske til flere meter høje "træer". Enebær anvendes til drikke og som krydderi – først og fremmest i vildtretter. Anvendes også ved fremstilling af gin og genever.
Havtorn (Hippophaë rhamnoides). Bærrene har et højt indhold af C-vitamin, men de er svære at plukke på grund af buskens lange, skarpe pigge. Bærrene er desuden så saftige, at de går i stykker, når man plukker dem. Det er bedst at klippe bærrene fra grenene med en saks og direkte ned i en spand eller skål. Anvendes til saft, gelé og marmelade.
Hindbær (Rubus idaeus). Er beslægtet med brombær, multebær og bjørnebær. Findes også i en vild variant, der kaldes skovhindbær. Et af de almindeligste bær til syltetøj, men egner sig også glimrende til saft, tærter og andre desserter og i bagværk. De friske bær smager også dejligt med lidt mælk, fløde eller is.
Hyben (Rosa dumalis). Frugten har et højt indhold af C-vitamin, men plukkes ikke så meget længere. Hyben anvendes mest til suppe og marmelade.
Hyld (Sambucus nigra) vokser både i haver og i naturen. Almindelig hyld, som blomstrer i juni med store gulhvide blomsterskærme, anvendes til saft, marmelade og desserter. De sorte bær kan også bruges til saft og syltetøj. Den vilde druehyld får koralrøde bær, og hele planten er giftig. I gamle dage anså man hyld for at være en hellig plante. Man mente, at gudinden Freja boede i hylden og påkaldte sig hende, hvis man havde problemer med kærlighedslivet. Hylden blev tidligere anvendt som lægeplante og til te. I dag bruges den også til te, men først og fremmest til saft.
Jordbær (Fragaria ananassa). Vores mest populære sommerbær. Jordbær kom først til Europa i 1700-tallet. Jordbær anvendes til saft, syltetøj, desserter og bagværk, men de friske bær spises også ofte bare med fløde og sukker. Tidligere blev jordbær brugt som lægeplante til at standse blødninger og diarré. Jordbær har et højt indhold af C-vitamin og er desuden meget fiberrige. Anvendes til saft og syltetøj. Indeholder en smule pektin, som betyder, at jordbærsyltetøj bliver meget tyndt, hvis man ikke bruger Syltesukker.
Kirsebær findes i to varianter: fuglekirsebær (Prunus avium) og sur-kirsebær (Prunus cerasus). Kirsebær er almindeligt forekommende som vildtvoksende træ i Europa. Fuglekirsebær spises hovedsagelig som friske bær. Sur-kirsebær nydes ikke friske, fordi bærrene, som navnet siger, er sure, men de er fantastisk gode til saft, syltetøj, likør og vin.
Multebær (Rubus chamaemorus). Multebær har et højt indhold af C-vitamin og indeholder desuden en del benzoesyre. Multebær anvendes til usødet mos, syltetøj, likør og desserter.
Pærer (Pyrus communis). Der blev dyrket pærer i Grækenland allerede omkring 1000 år f. Kr. Pæren er nært beslægtet med æblet. Desværre har pærer ikke lige så lang holdbarhed som æbler, men visse sorter kan holde sig fra høsten i august-september til ind i december. Pærer spises hovedsagelig friske eller i desserter, men de er også velegnede til marmelade.
Ribs (Ribes rubrum). Anvendes på samme måde som solbær.
Rønnebær (Sambucus aucuparia). Vokser både i haver og i naturen. Bærrene er meget sure og har et meget højt indhold af C-vitamin. Anvendes mest til gelé. Bærrene bør først plukkes efter den første nattefrost; det tager lidt af den sure og beske smag. Alternativt kan man fryse bærrene, inden de anvendes.
Skovjordbær (Fragaria vesca) er ret sjældne i dag. De bør spises, som de er.
Slåen (Prunus spinosa). Slåenbær indeholder meget garvesyre og har derfor en meget besk og skarp smag. Bærrene bør derfor fryses, inden de anvendes, eller også skal man vente med at plukke dem til efter den første nattefrost. Bærrene anvendes til saft og likør.
Solbær (Ribes nigrum). Meget pektinrigt havebær, som også vokser vildt. Anvendes til saft, syltetøj og gelé. Solbær har et højt pektinindhold, især hvis de ikke er helt modne. Det kan give problemer ved saftkogning, hvor saften ofte bliver til gelé i flasken.
Stikkelsbær (Ribes uva-crispa) stammer oprindeligt fra Kaukasus. I 1800-tallet fandtes der op imod 1000 forskellige stikkelsbærsorter. Men i begyndelsen af 1900-tallet kom meldugsvampen og ødelagde meget af forædlingsarbejdet. I dag findes der sorter, som er resistente over for meldug. Stikkelsbær kan være grønne, gule eller røde. Anvendes mest til syltetøj og desserter.
Tranebær (Vaccinium oxycoccus). Er beslægtede med tyttebær, men i modsætning til tyttebær har tranebær et højt indhold af C-vitamin. De indeholder også meget pektin. Tranebær er meget sure og bør først plukkes efter den første nattefrost, så surheden mindskes noget. Busken har lange, krybende stængler, og det er tidskrævende at plukke bærrene. Tranebær anvendes på samme måde som tyttebær.
Tyttebær (vaccinium vitis idaea). Tyttebær har et højt indhold af benzoesyre og kan derfor holde sig uden tilsætning af sukker. Anvendes mest til syltetøj og drikke.
Vindruer (Vitis vinifera). Har været dyrket i over 6000 år. Anvendes til vin og gelé, men spises hovedsagelig, som de er.
Æbler (Malus domestica) er udbredt i hele verden og har været kendt meget længe. Et 2500 år gammelt forkullet æble blev fundet i forbindelse med udgravninger i Alvastra. Nogle af de mest almindelige sorter er Aroma, Cox Orange og Ingrid Marie. Æbler nydes friske eller som mos, most, juice og i et utal af desserter.
Ud over at give sødme og energi bidrager sukker til at give mange fødevarer volumen og konsistens. Sukker har også konserverende og fugtighedsbevarende egenskaber i f.eks. marmelade og brød. Frugtsmagen i drikke og syltetøj bliver fremhævet, og sukkeret medvirker til at bevare syltetøjets og marmeladens farve.
Hvis du bruger syltesukker, kan du lave dit eget syltetøj på få minutter. I pakken, der indeholder 1 kg, er der alt det, du har brug for til at kunne lave syltetøj: sukker, pektin fra citrusfrugter, citronsyre og kaliumsorbat, der gør syltetøjet holdbart, og som findes naturligt i blandt andet rønnebær. Du skal bruge 1 del frugt og bær (du kan bruge både frosne og friske bær) til 1 del syltesukker. Lad det koge i nogle minutter, og ... velbekomme!
Mål og vægt: Syltesukker
1 dl = ca. 85 g
ØKO Syltesukker bruges på samme måde som almindeligt Syltesukker. Hjemmelavet syltetøj på bare et par minutter - hurtigt og let.
Vores ØKO syltesukker fremstilles nu hovedsageligt med lokalt dyrkede økologiske sukkerroer fra Tyskland.
Vi har opdateret vores syltesukker så du nu kun skal bruge 500 g Økologisk Syltesukker til 1 kg bær. Det vil sige 1 del sukker til 2 dele bær.
ØKO syltesukker Indeholder ingen konserveringsmidler. Vær omhyggelig med at bruge fejlfrie rene bær og rengjorte glas. Opbevar syltetøjet i køleskab.
Syltetøj fremstillet med ØKO syltesukker kan opbevares uåbnet i køleskabet i ca. 12 måneder, åbnet i 2-3 uger i køleskabet.
Sælges i poser a 500 g.
Muscovadorørsukker stammer fra Mauritius og udvindes af sukkerrør. Sukkeret forarbejdes så lidt som muligt for at bevare aromaen og farven. Sukkeret er fugtigt og finkornet og har en fin smag af karamel. Desuden er det Fairtrade-mærket.
Velegnet til: Som krydderi i madlavningen, til bagværk og desserter. Forstærker smagen i saucer, dressinger og marinader.
Tip! Strø lidt Lys Muscovadorørsukker på, når du ovnbager grøntsager.
Muscovadorørsukker stammer fra Mauritius og udvindes af sukkerrør. Sukkeret forarbejdes så lidt som muligt for at bevare aromaen og far- ven. Sukkeret har en fin smag af lakrids og er fugtigt og finkornet. Desuden er det Fairtrade-mærket.
Velegnet til: Passer godt i saucer, marinader og chutney. Giver interessante smagskontraster, især sammen med chokolade.
Tip! Prøv at erstatte sukker med Mørk Muscovadorørsukker i bagværk med chokolade, f.eks. trøfler og chokoladekage.
2 glas
Ingredienser500 g ribs og solbær
200 g gulerødder
400 g Dansukker Syltesukker
2 spsk. citronsaft
1 dl vand
Skyl ribs og solbær. Skyl og skræl gulerødderne, og riv dem groft.
Kom alle ingredienserne i en gryde, og kog dem i ca. 5 minutter. Tag gryden af varmen, og skum syltetøjet grundigt.
Hæld syltetøjet på varme, skoldede og rengjorte glas. Luk dem tæt til, og opbevar dem køligt.
1 glas
Ingredienser250 g rabarber
250 g hindbær
250 g Dansukker Syltesukker
Skyl rabarberne, og skær dem i mindre stykker. Skyl hindbærrene. Kom dem begge i en gryde sammen med syltesukkeret.
Lad det koge i ca. 6 minutter. Skum syltetøjet, og blend det, hvis du ønsker det.
Hæld det på varme, skoldede og rengjorte glas. Luk dem tæt til, og opbevar dem køligt.
2 glas
Ingredienser1 kg (2 liter) jordbær
1/2 kg Dansukker Syltesukker
saften af 2 lime (4 spsk.)
2 tsk. stødt kardemomme
Kom jordbær, syltesukker, limesaft og kardemomme i en gryde, og kog under omrøring i 3-5 minutter.
Skum af. Hæld blandingen på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar i køleskabet.
250 g jordbær
250 g rabarber
3,5 dl Dansukker Syltesukker
1 vaniljestang
Skær rabarberne og jordbærrene ud i mindre stykker.
Kom dem i en gryde sammen med sukkeret og vaniljestangen. Kog dem i ca. 5 min.
Skum af. Hæld syltetøjet på varme, rengjorte glas.
Opskrift i samarbejde Malin Fränberg / Matbyrån Sthlm
Se film: Sådan laver du Rabarber- og jordbærsyltetøj med vanilje
2 glas
Ingredienser600 g ribs
500 g Dansukker Syltesukker
Skyl og rens bærrene. Kom ribs og syltesukker i en gryde, og kog i ca. 8 minutter.
Skum ribssyltetøjet godt af og hæld på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
Tip! Du kan sagtens blande halvt blåbær og halvt ribs. Det er en skøn kombination!
2 glas
Ingredienser500 g rabarber
2 dl koncentreret hyldeblomstsaft
2 stilke mynte, bladene fra
250 g Dansukker Syltesukker
Skyl rabarberstænglerne, skær dem i skiver, og bland dem sammen med de øvrige ingredienser i en gryde.
Lad det koge i ca. 7-8 minutter. Skum godt af og fjern mynte. Blend rabarbersyltetøjet, hvis du foretrækker det.
Hæld på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
2 glas
Ingredienser500-600 g (ca. 1 l) aroniabær
250 g æbler, ca. 3 stk.
mindre end 1/2 dl vand
400 g (4,7 dl) Dansukker Syltesukker
nogle dråber citronlikør, valgfrit
Skyl og rens aroniabærrene. Skræl og halvér æblerne, fjern kernerne, og skær æblerne i mindre stykker.
Bland bær, æbler, vand og syltesukker i en kasserolle, og kog i 10-15 minutter. Tilsæt eventuelt citronlikør.
Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt, og opbevar dem køligt.
2 glas
Ingredienser500 g multebær
1/2 dl vand
250 g (3 dl) Dansukker Syltesukker
Skyl og rens multebærrene.
Bland bær, vand og syltesukker i en kasserolle, og lad blandingen koge i ca. 10 minutter.
Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt, og opbevar dem køligt.
2 glas
Ingredienser800 g kiwi (500 g, skrællet)
Saften af 1/2 citron
300 g Dansukker Syltesukker
Skræl kiwierne, og skær dem i mindre stykker.
Kom kiwierne i en gryde sammen med presset citronsaft og syltesukker.
Lad blandingen koge i 7-8 minutter. Skum godt af.
Hæld syltetøjet på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
500 g blåbær
3 dl Dansukker Syltesukker
Skyl og rens bærrene. Bland bær (store bær deles) og syltesukker i en gryde, og lad det koge i 3-10 minutter alt afhængig af bærtype. Syltetøjet må ikke blive for fast, men heller ikke for flydende. Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt, og opbevar dem køligt.
2 glas
Ingredienser1 kg tyttebær
1/2 kg Dansukker Syltesukker
1/2 dl vand
Smagsgiver efter eget valg
1/2 bundt rosmarin, hakket
Skyl og rens bærrene. Kom bær, syltesukker og vand i en gryde. Tilsæt smagsgiver.
Lad det koge i 3-4 minutter. Skum af.
Hæld syltetøjet på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
2 glas
Ingredienser1 kg solbær
1 kg Dansukker Syltesukker
1/2 dl vand
Skyl og rens bærrene. Kom bær, syltesukker og vand i en gryde.
Lad det koge i 3-4 minutter.
Skum af. Hæld syltetøjet på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
1 glas
Ingredienser500 g havtorn
250 g Dansukker Syltesukker
Bland havtorn og syltesukker i en gryde. Kog det op, og lad det simre i ca. 6-8 minutter.
Skum godt af, og hæld syltetøjet op i et varmt, skoldet glas med låg. Luk glasset og opbevar det køligt.
2 glas
Ingredienser500 g hindbær
250 g Dansukker Syltesukker
Saften af 1/2 lime, usprøjtet
1 tsk. lakridspulver
Skyl hindbærrene, og kom dem i en gryde sammen med syltesukker, limesaft og lakridspulver. Kog det i 6–7 minutter.
Skum godt af, og kom syltetøjet på varme, skoldede glas. Luk dem helt til og opbevar dem køligt.
2 glas
Ingredienser250 g blåbær
250 g hindbær
250 g Dansukker Syltesukker
saft og skal af 2 usprøjtede limefrugter
Skyl bærrene, og kom dem i en kasserolle sammen med syltesukkeret.
Skyl limefrugterne, og kom den revne skal og limesaften ned i.
Lad det koge i 5-6 minutter. Skum af.
Hæld syltetøjet på varme, rengjorte glas. Lukkes tæt. Opbevares mørkt og køligt.
250 g vandmelon
250 g jordbær
Saft af 1 citron
300 g Dansukker Syltesukker
Fjern kernerne i vandmelonen ved at presse den gennem en si.
Skyl og rens jordbærrene.
Kom dem i en gryde, og bland det hele med en stavblender.
Tilsæt citronsaft og sukker.
Lad blandingen koge i 3-6 minutter, eller til konsistensen er fast.
Hældes på varme, rengjorte glas, som lukkes tæt og opbevares koldt.
2 glas
Ingredienser500 g jordbær
250 g Dansukker Syltesukker
Skal og saft fra 1 usprøjtet citron
Frisk mynte
Skyl og rens bærrene. Er bærrene store, kan man dele eller blande dem.
Kom bærrene i en gryde sammen med syltesukkeret og citronen. Kog det op, og lad det simre i 2-5 minutter. Tjek konsistensen ved at lægge lidt syltetøj på en kold tallerken, og mærk efter, om den har en tilpas konsistens.
Tag gryden af kogepladen, og skum af. Kom mynteblade i syltetøjet og rør rund. Hæld syltetøjet på varme, rengjorte glas, og luk til med det samme. Opbevares køligt.
500 g jordbær
250 g Dansukker Syltesukker
3 spsk. Sambuca (lakridslikør)
Skyl og rens jordbærrene. Blend dem med en stavblender.
Bland jordbær og sukker i en gryde. Tilsæt Sambuca.
Lad det koge i 3–6 minutter, til den ønskede konsistens er opnået.
Skum omhyggeligt af, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt, og opbevar dem køligt.
500 g hindbær
250 g Dansukker Økologisk Syltesukker
3 tsk. revet frisk ingefær
Saft og skal fra 1 skyllet økologisk lime
Skyl bærrene, og tilsæt syltesukker, ingefær og lime.
Lad det koge i 3–6 minutter, til den ønskede konsistens er opnået.
Skum omhyggeligt af, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt, og opbevar dem køligt.
ca. 1 liter
Ingredienser5 dl rødvin
1 stjerneanis
6 kryddernelliker
2 kanelstænger
1/2 kg tyttebær
5 dl Dansukker Syltesukker
Kog rødvinen med krydderierne i 10 minutter. Tag krydderierne op, tilsæt tyttebærrene og kog i 5 minutter. Tilsæt syltesukker, og kog i yderligere 3 minutter. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
ca. 1 1/2 liter
Ingredienser150 g jordbær
150 g hindbær
150 g stikkelsbær
150 g ribs
150 g solbær
7 dl Dansukker Syltesukker
1 dl rom
Skyl og rens bærrene. Halver jordbærrene og stikkelsbærrene. Læg alle bærrene i en gryde, og hæld syltesukkeret over. Lad det stå natten over og trække saft. Kog det op, og lad det simre i 10 minutter.
Tag gryden af varmen, og rør rommen i. Skum af. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
De nævnte bær er bare et forslag, de kan erstattes af andre bær eller frugter i små stykker.
ca. 1 1/4 liter
Ingredienser1 kg kirsebær
1 kg Dansukker Syltesukker
1 dl Campari
Skyl kirsebærrene, og tag stenene ud. Blend halvdelen af dem. Bland kirsebærrene med syltesukkeret i en gryde, og kog i 10 minutter. Tag gryden af varmen, og rør Camparien i. Skum af. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
ca. 1 1/2 liter
Ingredienser1 kg hindbær
1/2 kg blåbær
1 kg Dansukker Syltesukker
Syltetøj i små mængder
250 g hindbær
125 g blåbær
2 1/2 dl Dansukker Syltesukker
Læg alle ingredienserne i en gryde, og kog i 5 minutter under omrøring. Skum af. Hæld blandingen på varme, rengjorte glas. Lukkes tæt. Opbevares køligt.
ca. 5 dl
Ingredienser250 g jordbær
2 dl Dansukker Syltesukker
1 tsk. vaniljesukker
2 cl cognac
Skyl jordbærrene, fjern blomsten og skær dem i skiver. Bland jordbærskiver og syltesukker i en kasserolle, og lad det koge i 3-4 minutter. Tag kasserollen af kogepladen, og tilsæt vaniljesukker og cognac. Skum af. Hæld massen på varme, rengjorte glas. Lukkes tæt. Opbevares køligt.
Ingredienser
1 kg hindbær
1/2 kg Dansukker Syltesukker
2 spsk. kokosmel
4 spsk. kokoslikør (kan udelades)
Syltetøj i små mængder
250 g hindbær
2 dl Dansukker Syltesukker
2 tsk. kokosmel
1 spsk. kokoslikør (kan udelades)
Rens og skyl hindbærrene. Bland hindbær og syltesukker i en gryde, og kog blandingen under omrøring i 2-3 minutter. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Tilsæt kokosmel og likør. Hæld syltetøjet på varme, rengjorte glas. Luk dem tæt. Opbevares køligt.
Ingredienser
1 1/2 kg ribs
2 dl rosiner
1 kg Dansukker Syltesukker
Skyl og rens ribsene. Skyl rosinerne. Bland ingredienserne i en gryde, og lad det simre under omrøring i 5 minutter. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Hæld syltetøjet på varme, rengjorte glas. Luk dem tæt. Opbevares køligt.
2 glas
Ingredienser1 kg brombær
3 dl vand
1 kg Dansukker Syltesukker
1 dl gin
Syltetøj i små mængder
250 g brombær
3/4 dl vand
2 1/2 dl Dansukker Syltesukker
1/4 dl gin
Skyl og rens bærrene. Bland bær og vand i en gryde, og lad det simre under låg i 10 minutter. Tilsæt sukker, og kog i 3 minutter. Tilsæt gin. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Hæld marmeladen på varme, rengjorte glas. Luk dem tæt. Opbevares køligt.
1 kg jordbær
300 ml æblecider
1 kg Dansukker Syltesukker
1-2 spsk. lavendelblomster
Skyl jordbærrene, og skær dem i stykker. Kom jordbærstykkerne i en gryde, hæld æblecider ved og kog uden låg i 5-6 minutter. Tilsæt lavendelblomster og syltesukker og kog blandingen i yderligere 3-4 minutter under omrøring. Tag gryden fra varmen og skum. Hæld syltetøjet i skoldede glas og luk dem tæt. Opbevares køligt.
1 time
Ingredienser1 kg kirsebær eller skyggemoreller
500 g Dansukker Syltesukker
1 spsk. citronsaft
75 g revet mørk chokolade
2 spsk. cognac (kan udelades)
Syltetøj i små mængder
250 g kirsebær
2 1/2 dl Dansukker Syltesukker
1 tsk. citronsaft
20 g revet mørk chokolade
2 tsk. cognac
Skyl og udsten kirsebærrene. Blend eller hak bærrene. Bland bærmassen, syltesukker og citronsaft i en gryde og kog i 4 minutter. Tag gryden fra varmen og skum. Rør chokolade og cognac i . Hældes i skoldede glas og lukkes tæt. Opbevares køligt.
2 l hindbær
1 kg Dansukker Syltesukker
Skyl bærerne. Fjern evt. dårlige bær.
Kom bær og sukker i en gryde og kog i under omrøring i 2 minutter.
Skum af og lad syltetøjet stå i 10 minutter.
Hæld syltetøjet på varme rengjorte glas, sæt låg på. Opbevares koldt
Hindbær kan evt. erstattes af andre bær eller frugter.
2 l jordbær
1 kg Dansukker Syltesukker
Rens og skyl bærrene. Skær dem i skiver eller blend dem.
Hæld bærrene i en gryde sammen med syltesukker og kog i 2 minutter.
Tag gryden af varmen og skum syltetøjet godt. Hæld det op på varme, rengjorte glas og luk ordentlig til.
Opbevares køligt.
Ingredienser
500 g jordbær
500 g rabarber
7 1/2 dl Dansukker Syltesukker
Syltetøj i små mængder
125 g jordbær
125 g rabarber
1½-2 dl Dansukker Syltesukker
Bland frugterne. Tilsæt Syltesukker, og lad det koge i yderligere 5-10 minutter.
2 glas
Ingredienser1 kg brombær
1/2 kg Dansukker Syltesukker
1 spsk. vand
Smagsgiver efter eget valg
1 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
Skyl og rens bærrene. Kom bær, syltesukker og vand i en gryde. Tilsæt mørkt muscovadorørsukker efter behag.
Lad det koge i 5-7 minutter.
Skum af. Hæld syltetøjet på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
2 glas
Ingredienser1 kg modne pærer
1/2 g safran
4 spsk. citronsaft
1 rød chili
7 dl Dansukker Syltesukker
Skyl, skræl og halver pærerne. Fjern kernehuset, og skær dem i tynde skiver. Kom dem i en gryde sammen med safran og citronsaft. Kog under låg i 5 minutter.
Skyl i mellemtiden chilien, og hak den fint. Kom chili og syltesukker i gryden, og lad det koge i yderligere 5-10 minutter uden låg.
Hæld blandingen på varme, skoldede glas. Opbevar på køl. Denne marmelade er god til blandt andet ost eller brød.
2 glas
Ingredienser1 kg blåbær
750 g Dansukker Syltesukker
1 dl friskpresset limesaft (ca. 2 limefrugter)
Skallen af 1 øko lime
Alternative smagsgivere
4-5 tsk. lakridspulver
1 tsk. vaniljesukker
Skyl blåbærrene, og kom dem i en gryde sammen med syltesukker, limesaft og limeskal. Tilsæt eventuelt smagsgivere.
Lad det koge i ca. 5 minutter.
Skum marmeladen. Hæld det på varme, skoldede og rengjorte glas. Luk dem tæt til, og opbevar dem køligt.
1 glas
Ingredienser400 g gule cocktailtomater
2/3 dl vand
3 spsk. limesaft
190 g Dansukker Syltesukker
1 spsk. frisk basilikum
Skyl tomaterne og fjern blomsten. Skær tomaterne i stykker, og kom dem i en gryde.
Tilsæt vand og limesaft, og kog i 5 minutter. Tilsæt syltesukkeret, og kog i yderligere 5 minutter. Tilsæt basilikumbladene.
Tag gryden af kogepladen. Skum marmeladen godt af, og hæld det på et varmt, skoldet glas. Luk glasset og opbevar det i køleskabet.
1 glas
Ingredienser100 g (2 dl) tørrede hyben
7 dl vand
1 citron, skal og saft, usprøjtet
500 g Dansukker Syltesukker
Kog hyben, vand, citronsaft og –skal i en gryde i 10 min. Tilsæt syltesukker, og kog i yderligere ca. 8 minutter.
Skum marmeladen godt af, og hæld det på et varmt, skoldet glas. Luk glasset og opbevar det i køleskabet.
1 glas
Ingredienser300 g brombær
200 g Dansukker Syltesukker
1 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
Smagsgiver
70 g kandiseret viol, kan udelades, men i så fald skal marmeladen koges nogle minutter mere.
Skyl og rens brombærrene. Kom alle ingredienserne i en gryde, og kog i 8-10 minutter. Rør i den en gang imellem, så violerne ikke brænder fast i bunden af gryden.
Skum marmeladen godt af, og hæld det på et varmt, skoldet glas. Luk glasset og opbevar det i køleskabet.
1 glas
Ingredienser1 rød grapefrugt (180 g)
2 klementiner (100 g)
280 g Dansukker Syltesukker
1 dl vand
Pil og fileter grapefrugten og klementinerne. Skær frugtkødet i små stykker, og pres saften ud af skrællen, som er tilbage.
Kom frugtkød og saft i en gryde sammen med syltesukker og vand.
Lad det koge i ca. 10 minutter. Skum godt af.
Hæld marmeladen på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
1 glas
Ingredienser80 g chorizo
1 lille rødløg
1/4 chili
Olie
250 g cocktailtomater
1/2 citron, saft af
2 spsk. tomatpuré
1 spsk. Dansukker Mørk Sirup
1/2 dl vand
250 g Dansukker Syltesukker
Skær chorizoen i små tern. Svits dem så de får en fin, gyldenbrun farve. Stil dem til side.
Pil og hak rødløget. Halvér chilien, fjern kernerne og hak chilien fint. Svits i olie i en gryde.
Skær tomaterne i mindre stykker, og kom dem ned i gryden. Tilsæt citron, tomatpuré, sirup og vand. Svits det i ca. 3 minutter.
Tilsæt syltesukker og chorizo, lad det koge i ca. 5 minutter. Rør rundt med jævne mellemrum.
Tag gryden af varmen. Hæld på et varmt, skoldet glas. Luk glasset og opbevar det i køleskabet.
Tips. Server til osterbordet eller som tilbehør til burgeren.
2 glas
Ingredienser1 1/2 kg ferskner
1 kg Dansukker Syltesukker
1 spsk. friskpresset citronsaft
Smagsgiver
10 blade frisk mynte
1 tsk. vaniljesukker
Skold, flå og udsten fersknerne, og skær dem i mindre stykker.
Vend ferskenstykker, syltesukker og citronsaft sammen i en gryde, og lad det koge i 3-5 minutter afhængigt af, hvor modne frugterne er.
Tag gryden af varmen, og skum af. Blend marmeladen hurtigt, så der stadig er lidt stykker frugt tilbage. Tilsæt mynteblade og evt. lidt vaniljesukker.
Hæld på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
Tip: Nektariner kan også sagtens bruges i denne opskrift.
2 glas
Ingredienser1 kg vindruer
4 spsk. friskpresset citronsaft
500 g Dansukker Syltesukker
2-3 knsp. stødt kardemomme
Skyl druerne, og skær dem i mindre stykker. Kom alle ingredienserne i en
gryde, og lad dem koge i 5-6 minutter.
Skum marmeladen af, og blend den hurtigt, så der stadig er lidt stykker vindruer tilbage.
Hæld marmeladen på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
2 glas
Ingredienser500 g stikkelsbær
500 g Dansukker Syltesukker
1 kanelstang
Skyl stikkelsbærrene, og kog dem i en gryde i ca. 3 minutter.
Blend stikkelsbærrene groft med en stavblender, så der er nogle hele stykker tilbage. Tilsæt syltesukker og kanelstang i. Lad det koge i ca. 10 minutter.
Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, skoldede glas. Luk dem helt til og opbevar dem køligt.
2 glas
Ingredienser500 g rodfrugter efter eget valg
2 spsk. vand
3-4 spsk. 5% eddike
250 g Dansukker Syltesukker
1 spsk. frisk timian
Skræl rodfrugterne, og riv dem på et rivejern. Kog sammen med vand og eddike i en gryde i 3 minutter. Blend med en stavblender i gryden, og tilsæt syltesukker og timian.
Lad det koge i yderligere 4 minutter. Skum godt af, og kom syltetøjet på varme, skoldede glas. Luk dem helt til og opbevar dem køligt.
2 glas
Ingredienser500 g rabarber
500 g Dansukker Syltesukker
2 tsk. stødt kardemomme
1 vaniljestang
Skyl rabarberstænglerne, skær dem i skiver, og tilsæt dem dem sammen med syltesukker og kardemomme i en gryde.
Del vaniljestangen på midten og derefter på midten igen, og kom den i gryden. Lad det koge i 5 minutter.
Skum godt af. Tag vaniljestangen op, og blend marmeladen, så der bliver lidt stykker rabarber tilbage.
Hæld marmeladen på varme, skoldede glas. Luk dem helt til og opbevar dem køligt.
1 glas
Ingredienser200 g tørrede figner
1 dl vand
1 dl Dansukker Rørsukker
1 dl Dansukker Syltesukker
Læg fignerne i blød i vand i en skål i 10 minutter. Gnid derefter skallen af, og del fignerne i mindre stykker.
Kom fignerne i en kasserolle, og tilsæt vand, rørsukker og syltesukker.
Lad det koge i cirka 5 minutter. Skum omhyggeligt af, og blend derefter marmeladen.
Kom marmeladen på et varmt, rengjort glas. Luk glasset tæt, og opbevar det køligt.
1 glas
Ingredienser2 pærer
1 fennikel
1 1/2 dl vand
saften af 1 citron
250 g Dansukker Syltesukker
Vask, skræl og udkern pærerne, og skær dem i tynde skiver. Skyl fenniklen, og skær den hårde del af den væk, og skær resten i tynde skiver.
Tilsæt vand og saften af 1 citron, og lad det koge i 10 minutter.
Tilsæt syltesukker, og lad det koge i yderligere 5 minutter. Skum af.
Kom marmeladen på et varmt, rengjort glas. Lukkes tæt. Opbevares mørkt og køligt.
500 g æbler, f.eks. Aroma
1 1/2 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
2 dl vand
Saft af 1/2 citron
200 g Dansukker Syltesukker
1 tsk. stødt kardemomme
Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i mindre stykker.
Bland æble, sirup, vand og citronsaft i en gryde, og lad blandingen simre under omrøring i ca. 10 minutter.
Tilsæt syltesukker og kardemomme, og kog i yderligere 3-6 minutter. Skum af, hvis det er nødvendigt.
Hæld blandingen på varme, rengjorte glas. Opbevares koldt.
400 g friske abrikoser
100 g (ca. 2 dl) blåbær
250 g Dansukker Syltesukker
7 timiankviste
Del abrikoserne, og fjern stenene. Skær abrikoserne i mindre stykker, og lad dem koge op med sukker i en gryde. Tilsæt timian.
Lad det koge i 3 minutter. Tilsæt blåbærrene, og lad det koge i yderligere 1 minut.
Skum omhyggeligt af, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
Tips!
Anvend gerne tørrede abrikoser, men lad dem ligge i blød i cirka 12 timer.
500 g jordbær
250 g Dansukker Syltesukker
4 spsk. Balsamicovineddike
2-3 tsk. sort peber, knust
Skyl og rens bærrene.
Kog jordbærrene med syltesukkeret i 5 minutter.
Tilsæt balsamicovineddike og sort peber, og lad det koge yderligere nogle minutter, eller til den ønskede konsistens er opnået.
Skum omhyggeligt af, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt, og opbevar dem køligt.
1 glas
Ingredienser1 stor grapefrugt
200 g dybfrosne jordbær
500 g Dansukker Syltesukker
Skyl grapefrugten grundigt.
Skær den i tynde både og derefter i tynde skiver.
Optø jordbærrene, og skær dem i mindre stykker.
Bland grapefrugt- og jordbærstykkerne med syltesukkeret i en gryde, og kog i 10-15 minutter. Skum godt af.
Hæld på et varmt, rengjort glas. Luk glasset tæt. Opbevares mørkt og køligt.
500 g røde peberfrugter, renset vægt
200 g dybfrosne hindbær
Saft og skal af 1 usprøjtet citron
500 g Dansukker Syltesukker
Skold peberfrugterne, og pil skallen af. Fjern kernerne. Blend peberfrugterne. Bland alle ingredienserne i en gryde, og kog i 5 minutter. Skum godt af. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares mørkt og køligt. Marmeladen er god til ost.
ca. 1 1/2 liter
Ingredienser1 kg blommer
500 g solbær og/eller ribs
1 kg Dansukker Syltesukker
50 g smuttede, flækkede mandler
Skold, flå og udsten blommerne. Skær dem i mindre stykker. Skyl og rib ribsene og/eller solbærrene.
Bland blommer, solbær og/eller ribs og syltesukker i en gryde, og kog i ca. 10 minutter. Tilsæt mandelflagerne. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
ca. 1/2 liter
Ingredienser1 dl vand
12 stk. tyrkisk peber bolsjer
250 g hindbær
3 dl Dansukker Syltesukker
Bland vand og bolsjer i en kasserolle, og lad det simre, til alle bolsjerne er opløst. Tilsæt hindbærrene og syltesukkeret, og kog i yderligere 3 minutter. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
ca. 1 liter
Ingredienser1 kg økologiske tomater
1/2 kg Dansukker Økologisk Syltesukker
2 kviste rosmarin
Saft og skal fra 2 økologiske citroner
Skold tomaterne, og pil skallen af. Fjern blomsten og kernerne. Skær tomatkødet i små stykker. Bland tomatkød, syltesukker samt rosmarin og reven skal og citronsaft. Lad det koge i 5 minutter. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
ca. 1 liter
Ingredienser1 kg rabarber i tern
Saften fra 1 økologisk citron
500 g Dansukker Økologisk Syltesukker
1/2 tsk. stødt kardemomme
Læg alle ingredienserne i en gryde, og kog i 4 minutter under omrøring. Hæld marmeladen på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares i køleskab.
Kardemommen kan erstattes af 1-2 spsk. frisk, revet ingefær.
ca. 1 liter
Ingredienser250 g blommer
2 ferskner eller nektariner
5 abrikoser
500 g Dansukker Syltesukker
1/2 rød chilipeber i små tern
1 spsk. vaniljesukker
Skold, flå og udkern frugterne. Skær frugterne i mindre stykker, bland dem med syltesukkeret i en gryde, og lad dem koge under omrøring i 5 minutter. Tilsæt chilistykker og vaniljesukker, og lad det koge i yderligere 1 minut. Skum af. Hæld marmeladen på varme, rengjorte glas, som lukkes tæt. Opbevares mørkt og køligt.
2 glas
Ingredienser300 g grønne stikkelsbær
300 g kiwi
300 g grønne vindruer
1/2 dl vand
1/2 dl limesaft
600 g Dansukker Syltesukker
Skyl og nip stikkelsbærrene. Skræl kiwierne, og skær dem i mindre stykker. Skyl og halver vindruerne, og fjern stenene.
Bland bær, frugt, vand og limesaft i en gryde, og lad det simre ved svag varme i 10 minutter. Tilsæt syltesukker, og kog i yderligere 6-8 minutter.
Skum godt af, og hæld det på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
1 1/2 kg appelsiner
4 dl vand
3 dl rom
3 dl Dansukker Muscovadorørsukker
1 kg Dansukker Syltesukker
Vask appelsinerne grundigt. Skær hver appelsin i otte både, og skær bådene i tynde skiver. Bland appelsinstykkerne med vandet i en gryde, og lad blandingen simre under låg i 15 minutter. Tilsæt rom og de to slags sukker, og lade blandingen koge under omrøring i 3 minutter. Skum af. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
Ingredienser
1 kg blommer
1 kg Dansukker Syltesukker
50 g smuttede mandler
1/2 dl blommebrændevin
Skyl blommerne, og tag stenene ud. Skær dem i mindre stykker. Bland blommer og syltesukker i en gryde, og kog blandingen under omrøring i 5 minutter. Tilsæt mandler og blommebrændevin. Skum af. Hæld blandingen på varme, rengjorte glas. Fyld helt op til kanten af glasset, og sæt varme, rengjorte låg på. Opbevares køligt.
1/2 kg kirsebær
250 g bananer
2 usprøjtede citroner
3 dl vand
1 kg Dansukker Syltesukker
2 spsk. vaniljesukker
Skyl kirsebærrene, og tag stenene ud. Skræl bananerne, og skær dem i skiver. Skyl citronen grundigt, og riv skallen på den grove side af rivejernet. Pres saften ud af citronen. Kom kirsebær, bananskiver, citronskal og -saft samt vand i en gryde, og lad det simre under låg i 10 minutter. Tilsæt syltesukker, og kog i 2-3 minutter. Tilsæt vaniljesukker. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Hæld blandingen på varme, rengjorte glas. Fyld glassene helt op. Sæt varme, rengjorte låg på. Opbevares køligt.
Ingredienser
1 kg modne tomater
2 røde chilifrugter
5 kryddernelliker
1 kg Dansukker Syltesukker
1 tsk. vaniljesukker
Skold og flå tomaterne, og skær dem i tern. Skyl og udkern chilifrugterne, og skær dem i strimler. Bland alle ingredienserne undtagen vaniljesukker i en gryde, og kog blandingen under omrøring i 7-8 minutter. Tag gryden af kogepladen, og skum af.
Tilsæt vanillesukker. Hæld marmeladen på varme, rengjorte glas. Luk dem tæt. Opbevares køligt.
2 glas
Ingredienser400 g blommer
400 g æbler
1 1/2 dl vand
1/2 citron, saft af
400 g Dansukker Syltesukker
Skold, flå og udsten blommerne. Skær dem i mindre stykker. Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i både. Vend blommer, æbler, vand og citron sammen i en gryde, og lad det simre under låg i 5-10 minutter.
Tilsæt syltesukker, og kog i yderligere 2 minutter.
Tag gryden af varmen, skum af og blend marmeladen hurtigt.
Hæld marmeladen på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
ca. 1 l
Ingredienser1 kg syrlige æbler
1 tsk reven, frisk ingefær
2 dl vand
saft og skal af 1 usprøjtet citron
1/2 kg Dansukker Sukker
1/4 tsk Atamon
Skræl og udkern æblerne, og skær dem i tynde både.
Bland alle ingredienserne undtagen Atamon i en gryde, og lad det småkoge under omrøring i ca. 30 minutter.
Tag gryden af varmen. Skum marmeladen. Tilsæt Atamon.
Hæld marmeladen på skoldede glas, som straks lukkes til. Opbevares koldt.
2 glas
Ingredienser1 kg tomater
700 g Dansukker Syltesukker
1 økologisk citron, saft og fintrevet skal
Skold og flå tomaterne. Fjern blomsten og kernerne. Skær tomatkødet i små stykker.
Vend tomatkød, syltesukker og citronsaft og –skal sammen i en gryde. Lad det koge i 7-10 minutter.
Tag gryden af varmen, og skum af. Hæld på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
2 glas
Ingredienser800 g blommer, valgfri sort
400 g Dansukker Syltesukker
2 kanelstænger
Smagsgiver efter eget valg
2-3 spsk. mørk rom
Skold, flå og udsten blommerne. Vend blommer, syltesukker og kanelstænger sammen i en gryde, og lad det koge under omrøring i 3-4 minutter.
Tag kanelstængerne op, og skum af. Stavblend marmeladen hurtigt, så der stadig er lidt stykker blommer tilbage.
Tilsæt rom efter behag, og lad det koge yderligere i 2 minutter.
Hæld marmeladen på varme, skoldede glas. Luk glassene og opbevar dem i køleskabet.
1 glas
Ingredienser1 hel mango (ca. 150 g)
1/2 rødløg
1/2 hakket chili
Olie
1 tsk. revet, frisk ingefær
1/2 dl hvidvinseddike
2 spsk. citronsaft
1-1 1/2 dl vand
1 dl Dansukker Økologisk Brun Farin
2 pærer
Skræl, udsten og hak mangoen samt rødløget. Halvér chilien, fjern kernerne og hak chilien fint. Svits det sammen i olie i nogle minutter i en gryde. Tilsæt revet ingefær.
Tilsæt hvidvinseddike, citronsaft, vand og brun farin, og lad det koge i 10 minutter.
Skræl pærerne, fjern kernehuset, og skær pærerne i mindre stykker. Tilsæt det i chutneyen. Kog i yderligere 20-25 minutter.
Tag gryden af varmen. Kom chutneyen på et varmt, skoldet glas. Luk glasset og opbevar det i køleskabet.
ca. 1 liter
Ingredienser800 g løg
3 store røde peberfrugter
1 syrligt æble
1/2-1 rød chili
2 spsk. olivenolie
1 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1/4 l hvidvinseddike
1 spsk. salt
1 spsk. paprikapulver
2 dl Dansukker Syltesukker
1/2 dl grønne peberkorn
Pil løget, og skær det i tern. Skyl, udkern og skær peberfrugterne i mindre stykker. Skræl æblet, fjern kernehuset og skær æblet i både. Skyl chilien, og skær den i små tern. Varm olien op i en gryde, og tilsæt grøntsagerne sammen med æblet. Svits et par minutter. Tilsæt muscovadorørsukker, vineddike, salt og paprika, og lad det simre under låg i 20 minutter. Tag låget af, og kog i yderligere 10 minutter. Tilsæt syltesukker og peberkorn, og kog i 3-4 minutter. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
1 glas
Ingredienser250 g kirsebær, gerne surkirsebær
250 g tomater
1 zittauerløg
2 fed hvidløg
Olie
1/4 rød chili
1/2 dl balsamicoeddike
1/2 tsk. salt
1 knivspids sort peber
1 dl Dansukker Økologisk Brun Farin
Skyl kirsebærrene, og tag stenene ud. Skold og flå tomaterne, og skær dem i mindre tern. Pil og hak løg og hvidløg og brun i en gryde i lidt olie.
Skyl chilien, og fjern kernerne. Hak den fint, eller skær den i tynde strimler. Bland alle øvrige ingredienserne i gryden, og kog blandingen under omrøring i 30-40 minutter.
Tag gryden af varmen, og hæld chutneyen på et varmt, skoldet glas. Luk glasset og opbevar det i køleskabet.
Ingredienser
1 kg små, spæde gulerødder
2 zittauerløg
2 usprøjtede appelsiner
2 dl vand
1 tsk. stødt koriander
1 spsk. salt
2 tsk. sort peber
2 tsk. karry
2 tsk. revet frisk ingefær
2 dl gule rosiner
4 dl hvidvinseddike
3 dl Dansukker Syltesukker
Skyl og skræl gulerødderne. Riv dem groft. Pil løgene, og skær dem i tern. Vask appelsinerne. Riv skallen, og pres saften ud af appelsinerne. Bland gulerødder, løg og appelsinsaft og -skal med vandet i en gryde, og lad det simre under låg ved svag varme i 5 minutter. Tilsæt resten af ingredienserne, og lad det koge under omrøring i yderligere 5 minutter. Hæld blandingen på varme, rengjorte glas. Luk dem tæt. Opbevares køligt.
Ingredienser
400 g kirsebær
1/2-1 rød chili
4 spsk Dansukker Rørsukker
3 spsk balsamicoeddike
1/2 tsk salt
1 knsp sort peber
4 spsk Dansukker Syltesukker
Skyl kirsebærrene, og udsten dem. Hak chilien fint. Bland alle ingredienserne i en gryde, og kog dem under omrøring i ca. 15 minutter.
Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbervares køligt.
Ingredienser
500 g rabarber i tern
150 g gule eller grønne rosiner
1 1/2 dl hvidvinseddike
3 dl Dansukker Rørsukker
2 spsk. frisk revet ingefær
2 tsk. Colmans sennepspulver
1 tsk. salt
2 knsp. cayennepeber
Bland alle ingredienserne i en gryde, og lad blandingen simre under låg i 10 minutter. Rør rundt, og lad det koge under omrøring i yderligere ca. 5 minutter, til chutneyen har den ønskede konsistens.
1 glas
Ingredienser500 g cocktailtomater
2 lille rødløg
1-2 små røde chilier
2 usprøjtede appelsiner
1 dl Dansukker Økologisk Brun Farin
1 dl eddike
Olie
Skyl tomaterne, og skær dem over. Pil løget, og skær det i mindre tern. Hak chilien meget fint.
Skyl appelsinerne grundigt. Riv skallen af appelsinerne og pres saften fra.
Brun løg, chili og appelsinskal i lidt olie. Tilsæt de øvrige ingredienser, og lad blandingen koge i 30-40 minutter.
Tag gryden af varmen, og hæld chutneyen på et varmt, skoldet glas. Luk glasset og opbevar det i køleskabet.
Ingredienser
8 friske eller konserverede abrikoser
2 skalotteløg
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl hvidvinseddike
salt og peber
Skær abrikoserne i tern. Pil løget, og skær det i skiver. Bland alle ingredienserne i kasserolle, og kog dem i ca. 7 minutter.
Det kan skyldes, at bærrene/frugten indeholdt for lidt pektin, eller at sukkermængden ikke har været tilstrækkelig. Lad syltetøjet koge ved stærk varme i et par minutter for at koge lidt af væsken bort, eller giv syltetøjet et opkog under tilsætning af Melatin (et pektinpulver, som sælges i små poser i almindelige supermarkeder) følge anvisningerne på emballagen.
Hvis syltetøjet er for tykt, kan man koge det op igen med lidt vand.
Hvis der opstår små geléagtige klumper i syltetøjet, skyldes det, at bærrene har haft et højt pektinindhold. Sammen med pektinet i syltesukkeret har det givet lidt for meget pektin. Prøv at koge syltetøjet igen med tilsætning af lidt saft eller vand. Lad blandingen koge op og simre i 1-2 minutter, så klumperne kan blive opløst.
For at være sikker på at syltetøjet har den rette konsistens kan du bruge følgende tip: Sæt en tallerken i køleskabet når du begynder at koge syltetøj. Når syltetøjet er færdigt lægger du lidt syltetøj på den kolde tallerken og sætter den i køleskabet. Syltetøjet vil hurtig køle af, så kan du vurdere konsistensen ved at trække en ske igennem. Har syltetøjet den rette konsistens hældes den på glas, som lukkes tæt.
Det kan skyldes for kort kogetid. Frugten/bærrene indeholder en del luft, som skal koges væk.
Hvad gør man? - Lad det varme syltetøj stå i gryden i 15 minutter for at køle af. Rør rundt engang imellem, således at bærrene/frugten fordeler sig jævnt. Du kan også vende syltetøjsglasset engang imellem, mens syltetøjet stivner.
Det kan skyldes for lidt sukker, at det opbevares for varmt, eller at den kogte masse indeholdt dårlige frugtstykker eller bær. Frugt og bær skal altid renses omhyggeligt. Et enkelt dårligt bær kan ødelægge hele portionen. Glas og flasker, der ikke er vasket ordentligt af, kan også være årsagen. Utilstrækkelig afskumning kan også forårsage gæring.
Det kan skyldes for lille sukkermængde, dårlige bær eller dårlig rensning af bærrene. Ikke tilstrækkeligt rengjorte glas eller varm og fugtig opbevaring kan også være en årsag. Når marmeladen eller syltetøjet er færdigt, er det vigtigt at fylde det på glas hurtigt og at fylde glassene helt op til kanten. Kassér altid mugne produkter. Brug dem aldrig, da visse mugtyper kan danne giftige stoffer.
Bærrene har ikke været modne nok til saftkogning. Der har været for meget pektin i dem. Stil flaskerne i varmt vand, til saften opløses. Giv derefter saften et opkog med 3-4 dl vand pr. liter saft, og tilsæt 1 knsp. konserveringsmiddel pr. liter saft.
Det anbefaler vi ikke, da vi ikke kan garantere et godt resultat. I stedet for gelé risikerer man at få en sej, grynet creme, fordi syren i bærrene påvirker pektinet.
Brug 1 kg sukker til 1 liter råsaft, og lad det koge i 10-15 minutter. Lav derefter en geléprøve ved at komme en teskefuld af massen på en kold tallerken, som sættes til afkøling i køleskabet.
Det kan skyldes for kort kogetid, for lidt sukker eller overmodne bær.
Hvad gør man? - Bland 1 tsk. Pektinpulver (Melatin) med 1 spsk. sukker, og lad det simre i et par minutter. Hvis det stadig ikke stivner, kan du spæde til med vand og lave saft i stedet.
Nej, det bliver i givet fald ikke til æblemos – snarere meget tyk marmelade. Til æblemos er det bedre at bruge almindeligt sukker.
Nej, syltesukkeret skal koge i mindst 2 minutter, før pektinet opløses i syltetøjet.
Ja, Syltesukker er velegnet til de fleste syltetøjsopskrifter, hvor der står, at du skal bruge almindeligt sukker.
Ja, der er ingen forskel på almindeligt sukker og Syltesukker i denne forbindelse.
Det afhænger af, hvor gammelt Syltesukkeret er. Op til et år efter udløbsdatoen er i orden, men er sukkeret ældre, kan vi ikke garantere, at konserveringsmidlet stadig er virksomt, og syltetøjet bør derfor opbevares i køleskab eller fryser. Pektinet kan også forringes med tiden, og det kan påvirke syltetøjets konsistens.
Man skal ganske enkelt læse fra venstre mod højre. Første kolonne gælder normalt sødet syltetøj, næste kolonne syltetøj med begrænset mængde sukker, og kolonnen længst til højre indeholder en opskrift på citrusmarmelade.
De kan opstå, hvis Syltesukkeret har stået i spisekammeret igennem længere tid. Pletterne opstår, fordi citronsyren reagerer med sukkeret, og det er ikke noget at bekymre sig om. Syltesukkerets andre egenskaber påvirkes ikke, og farven forsvinder i det færdige syltetøj.
Syltetøj, der er fremstillet med vores Syltesukker, kan opbevares ved normal stuetemperatur og har da en holdbarhed på mindst et år. Syltetøjets farve og smag bliver dog bedst, hvis det opbevares mørkt og køligt. Syltetøj uden tilsat konserveringsmiddel samt rårørt syltetøj bør fryses.
Hygiejnen er vigtig for holdbarheden. Både glas og låg skal vaskes omhyggeligt. Fyld helt op til kanten af glasset, og sæt låg på med det samme. Skum også syltetøjet grundigt af, inden det hældes på glas. Alle de mikroorganismer, der får syltetøjet til at mugne, findes nemlig i luften og skummet. Forsøg også at finde bær og frugt af ensartet og høj kvalitet. Et enkelt dårligt bær kan ødelægge holdbarheden af alt dit syltetøj.
Sukker er en smagsgiver og smagsforstærker, som er overraskende, vigtig og fuld af nuancer. Prøv nogle af vores øvrige sukkerprodukter sammen med dine yndlingssmage.
500 g havtorn
250 g Dansukker Syltesukker (ca 3 dl)
2 tsk. revet ingefær
2 spsk. Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
2 tsk. vaniljesukker
Tips! Hvis man ikke vil have kernerne med, kan bærrene koges og sies, inden sukkeret tilsættes.
Skyl og rens bærrene.
Bland bær og sukker i en gryde. Tilsæt de øvrige ingredienser. Lad det koge i 3-10 minutter afhængigt af, hvilken konsistens du ønsker.
Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
500 g jordbær
250 g Dansukker Syltesukker (ca 3 dl)
2 spsk. Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
2 spsk. kakaonibs (kan erstattes med 50 g hakket mørk chokolade)
Skyl og rens bærrene.
Bland bær og sukker i en gryde. Tilsæt de øvrige ingredienser. Lad det koge i 3-10 minutter afhængigt af, hvilken konsistens du ønsker.
Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
Syltetøj med rabarber, vanilje og timutpeber
Ingredienser500 g rabarber
250 g Dansukker Syltesukker (ca 3 dl)
1 vaniljestang
1 tsk. vaniljesukker
1 dl vand
Et par korn knust Timut-peber (kan erstattes med Sichuan-peber eller rosépeber)
Skyl rabarberne, og skær dem i skiver.
Bland rabarber og sukker i en gryde. Tilsæt de øvrige ingredienser. Lad det koge i 3-10 minutter afhængigt af, hvilken konsistens du ønsker.
Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
500 g blommer, udkernede
250 g Dansukker Syltesukker (ca 3 dl)
2 store kanelstænger
1 tsk. stødt kardemomme
Saft og skal af 1 citron
Skyl og rens frugterne.
Bland blommer og sukker i en gryde. Tilsæt de øvrige ingredienser. Lad det koge i 3-10 minutter afhængigt af, hvilken konsistens du ønsker.
Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
500 g pærer, skrællede og skåret i mindre stykker
250 g Dansukker Syltesukker (ca 3 dl)
1 vaniljestang
2 tsk. vaniljesukker
Bland pærer og sukker i en gryde. Tilsæt de øvrige ingredienser. Lad det koge i 3-10 minutter afhængigt af, hvilken konsistens du ønsker.
Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
500 g hindbær
250 g Dansukker Syltesukker (ca 3 dl)
2 spsk. Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
2 tsk. vaniljesukker
2 stjerneanis
1 stilk timian
Skyl og rens bærrene.
Bland bær og sukker i en gryde. Tilsæt de øvrige ingredienser. Lad det koge i 3-10 minutter afhængigt af, hvilken konsistens du ønsker.
Skum omhyggeligt, og hæld syltetøjet på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.
Du kan finde mere inspiration på www.dansukker.dk
Privatlivspolitik